tiistai 18. heinäkuuta 2017

Epäonnistuneet maastoilut

Mukava avata kone ja huomata, että teitä on tullut lisää! Ja myös kommentteja ja ideoita postauksiin on alkanut tulemaan taas, kiitos siitä. Nyt on ehdotettu hevosista tarkempia postauksia, ns tallirutiini postausta ja jonkin laista tallin esittely postauta. Muitakin saa ehdottaa ja kertoa mikä kiinnostaa!

Sitten itse asiaan eli tulin sunnuntaina Juvalta bussilla ja tarkoitus oli viettää loppu päivä poikaystävän kanssa oleskellen. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos, koska hänen oli lähdettävä auton hakuun. Käytiin nopeasti kotona heittämässä matkalaukku, pakkaamassa mukaan tarvittavat vaatteet ja kurvattiin tallille. Siinä sitten nopeat heipat ja portista sisään koirien iloiseen vastaanottoon. Hetken rapsuttelun jälkeen kävin vaihtamassa sisällä vaatteet ja olin valmiina hakemaan Hulinaa tarhasta.

Oli lämmin päivä, joten hevoset oli päästetty koti tarhaan ja kaikki seisoivat pihatoissa ötököitä piilossa. Hulina oli (lampiaden) pihatossa ja touhunnut jotain ja näky oli tämä kun sinne saavuin =


Pistin ponille riimun päähän ja vein etupihan puomille. Harjailin ponin kaikessa rauhassa ja totesin, että nyt on poikettava normaalista ja jätettävä Hulinan harja letittämättä. Kun poni oli valmis varustin sen ja lähdettiin maastoon. Mentiin reittiä, jota olen Hulinan kulkenut viimeksi noin kaksi vuotta sitten, mutta onneksi käännöksiä ei ollut kuin kaksi niin ei minunkaan huonolla suuntavaistolla päässyt eksymään. 


Oltiin tulossa jo takaisin päin kohdassa, jossa oli molempiin suuntiin hyvä näkyvyys melko kauas. Kuulin auton äänen lähestyvän kovaa vauhtia, jolloin Hulina hyppäsi jo kivikon puolelle paniikissa. Ei auttanut muu kuin hypätä itse alas ja yrittää saada poni rauhoittumaan. Kaksi autoa viiletti ohi hidastamatta vaikka näkivät ponin hyppivän paniikissa ja minun olevan maassa pitelemässä ponia vaivalloisesti. Kun tilanne rauhoittui ja päästiin jatkamaan matkaa kaikki vastaan tulevat autot olivat Hulinasta pelottavia. Muilta osin maasto menikin hyvin.


Seuraavaksi vuorossa oli Valdella ja Fraulalla maastoon meno Paulan kanssa. Paula otti Valden ja minä Fraulan, joka on melko uskomatonta, mutta totta. Hoidettiin hevoset ja noustiin selkään, koska minulla ei ollut satulaa heitin ratsastussaappaat jalasta, sillä ilman jalustinta mulla on koko ajan fiilis, että ne tippuu. Lähdettiin liikkeelle ja tarkoitus oli, että mennään samaa reittiä kuin Hulinakin kanssa. Otettiin ensimmäinen laukka ja Fraula alkoi yskiä aika pahan kuuloisesti.

Fraula on saanut itsensä hyvin pihkaan :/

Otettiin käyntiin ja alettiin Paulan kanssa molemmat kuunnella Fraulan hyvin outoa hengitystä. Pian tajuttiin, ettei se ota loppuakseen, joten käännyttiin kotiin päin. Kokeiltiin ravata, koska jos Fraulalla olisi jäänyt kurkkuun jotain se olisi voinut lähteä liikkelle paremmin. Kuitenkin saatiin ainoastaan pahan kuuloisia yskiä, joten otettiin aika nopeasti takaisin käyntiin. Hyppäsin alas selästä sukkasilteen ja otin Fraulalta suitset pois päästä. Kuolaimiin ei ainakaan ollut takertunut mitään eikä suitsien pois otto auttanut mitään. Laitoin suitset Fraulalle takaisin, mutta jätin kaikki remmit auki ja jatkoin tamman vierellä kävelyä.Hetken päästä Paula sanoi, että ihan hyvin voin istua selässä kotiin kävelyn ajan se ei tammaa sen enempää rasittaisi eikä vaikutusta ollut vaikka kävelinkin. Loppu matka sujui aika kireässä tunnelmassa, koska oltiin molemmat huolissaan Fraulan voinnista ja heti tallille päästyämme otettiin varusteet pois ja vietiin hevoset tarhaan. Yritettiin saada Fraula juomaan, mutta tammaa ei kiinnostanut juominen tippaakaan, joten päädyttiin seurailemaan Fraulan vointia.

Donskilla on oma käsitys kärpäshapsujen käytöstä

Otin vielä Donskin ratsastettavaksi ja huomasin hiertymät sekä ötökän puremat sen korvien alueella. Donski on muutenkin ihan syöty, joten nyt olisi mahdollisesti etsinnässä ötökkäloimi, jolla voisi hillitä vähän puremia. Varustin Donskin ja lähdettiin kohti laidunta. Käytiin kaikki askellajit läpi ja Donski jotenkin kummasti oli ympyrällä koko ajan lähempänä ristikkoa.

Kun Donski kuunteli hyvin annoin neidin mennä ristikon yli ja omaksi ihmetyksekseni Donski ei lähtenyt intoilu laukkaan vaan jatkoi nätisti ravissa. Mentiin ristikko useampaan kertaan ja tehtiin loppu verryttely. Sitten Donski kävelikin jo tyytyväisesti kotiin.


Fraula vaikutti jo normaalilta kun vein Donskin takaisin, mutta silti pitkin iltaa kävin varmistamassa sen vointia. Olin illalla vielä hetken hevosten seurassa ja menin yhdentoista aikaan nukkumaan. Heräsin aamulla muistaakseni yhdeksän aikaa ja pian olinkin jo varustamassa Hulinaa etupihan puomilla. Laitoin suitsiin punaisen pehmusteen niskaan, jottei suitset hiertäisi Hulinaa ainakaan ratsastuksen aikana.


Lähdettiin kävelemään kohti laidunta ja laittelin sinne muutaman esteen pystyyn. Hulina kulki reippaasti alusta asti ja ensimmäisen pienen ristikon jälkeen reipastui entisestään. Kun olin lämmitellyt Hulinan kunnolla tein hieman korkeamman sarjan ja pystyn, jotka Hulina suoritti leikiten. Sarja muuttui okseriksi ja kaadoin tynnyrit vieretysten niin kuin Hulinan kanssa joskus aikaa sitten niitä hypättiin.

Käveltiin ensin niiden luota ja tutustuttiin vähän niihin, jolloin totesin okserin olevan saman levyinen kuin tynnyrit, mutta silti ajatuksenani oli, että ainoastaan okseria ei tynnyreitä, koska siitä on jo aikaa kun Hulinan kanssa on viimeksi okserin tyyppisiä esteitä edes menty. Ensimmäisellä yrityksellä okserilla Hulina hyppäsi taas leikiten yli ja päästiin jatkamaan suoraan pystylle. Kuvittelin antaneeni ponille tehtävän, joka vaatisi siltä jo vähän enemmän, mutta selkeästi en antanut. Hulina kulki niin miellyttämishaluisesti, että päädyin myös kokeilemaan tynnyrin ylitystä. Hulina hyppäsi helposti yli, mutta vaati minulta jo tarkempaa paikan antamista. Tynnyri tultiin ainoastaan kerran suuntaansa ja sitten hyvän pituiset ravit ja loppukäynnit.

Pahoittelut kuvan laadusta(jo useamman vuoden vanha), mutta tämä havainnolistaa ehkä tynnyri esteen paremmin. 
Kun olin hoitanut Hulinan pois pesin sen varusteet ja lähdin vesisateessa haeskelemaan Donskia toisesta päästä tarhaa. Siellähän kaikki hevoset olivat peräpellolla ja pienellä huutelulla Donski tuli hyvän matkaa vastaan. Vein Donskin etupihan puomille ja harjailin rauhassa. Donski sai taas olla mun vaaleanpunainen joka puolelta pehmustettu prinsessaheppa. Niiinpä se sai korvahupun kaveriksi melkoisen paksun harmaan karvapehmusteen niskaan, jolloin sen hiertymät ei pääse ainakaan toivon mukaan pahenemaan.

Jo maastoon lähtiessä huomasin Donskin olevan aika reippaalla päällä, joten päädyin jo alkumatkasta siihen ajatukseen, että turhaan jatkuvasti hidastelen ja hermostutan sillä pikku prinsessaa. Ensimmäisestä ravista lähtien mentiin aika reipasta tahtia, mutta hallitusti. Yhden laukan ajan annoin Donskin itse päättää vauhdin ja kiikuin kevyessä istunnassa mukana. Tosin tamma ei pistänytkään nelosvaihdetta simään vaan kulki hillittyä tahtia. Donskin touhuilun seuraamisesta mulle tuli hyvä fiilis vaikka välillä saatiin kovempiakin vesi kuuroja niskaan.

Päivän päätteeksi haettiin Paulan kanssa lampaat laitumelta kotitarhaan, että päästäisi "kerimään" lampaat. Pitelin koiria kun Paula laittoi lampaita aitaukseen, mutta homma ei mennytkään ihan niin yksinkertaisesti, koska yksi lampaista Bella päätti jäädä aituksen ulkopuolelle hiippailemaan ja kaverit tuli väkisin perässä lautojen välistä. Loppujen lopuksi kaikki saatiin tarhaan ja Bambi oli meidän ensimmäinen saksilla kerittävä uhri. Melkein heti kun aloitettiin isäni tuli paikalle ja auttoi Bambin kerinnässä ja seuraavan lampaan Bandan kerinnässä.12 kommenttia:

 1. Löysin sun ig kautta tänne ja pakko sanoo et kiva kun ilmotat sinne aina uudesta postauksesta, koska no me jotka ei olla rekistöröidytty lukijoiks nähään aina kun tulee uus postaus ilman et tarvii rampata kattomassa! Ja must toi hevosten esittely postaus juttu kuullostaa kivalta ja ois kiva kuulla myös teijän tallin muista eläimistä, kun niitä kuullostaa olevan muitaki kun hevosii :) Ja toivottavasti Fraula pysyy terveenä ja Hulina ei alkais pelkää autoi :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että siitä on jollekkin jotain iloa! Juu meillä on tallilla kaiken näköisiä eläimiä ja niiden esittely ainakin ideana on kiva :) Fraulan vointi pysynyt hyvämä ja Hulina vielä säikkyy vähän, mutta ei mennyt sen pahemmaksi

   Poista
 2. Hevosten esittely postaus ja tallirutiini! Kiva post :)

  VastaaPoista
 3. Voi Fraula! Mustaki ois kiva kuulla kans tallin muist eläimist!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän niistäkin jonkunlainen postaus tule väsättyä :)

   Poista
 4. Muut eläimet, hevoset ja rutiini ois kiva. Oon seuraillu sun blogii jo jonku aikaa ja oon miettiny et miten tutustuit siihen Alliin ja miten siit tuli sulle niin tärkee? Ois kiva kuulla jos teet sen hevos postauksen et siin ois vanhojaki hevosii nii kuulisin ehkä tähän vastauksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosista kun tulee postaukset otan myös edelliset hevoset mukaan, eli silloin vastaus kysymyksiisi :)

   Poista
 5. Tallirutiini ois ihanaa

  VastaaPoista
 6. Hei Viivi. Mukava lukea nuoren kirjoittamaa asiallista, siistiä tekstiä. Lähetimme sinulle sähköpostia ja toivomme sinun lukevan sekä harkitsevan asiaa. Olisit ilo pienelle yhteistyö tiimillemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, vastasin sähköpostiin, mutta minulla ei ole nyt mahdollisuuskia kisaamiseen. Kiitos kuitenkin :)

   Poista