torstai 26. helmikuuta 2015

Mistä kaikki alkoi? Pitkä postaus!

Tällä kertaa blogitallin haasteena on kertoa kuinka hevosharrastus alkoi? Voit lukea haasteesta enemmän tästä. Osallistujien kesken arvotaan 5kpl kahden hengen lippuja Helsingin Horse Fair messuille!


Kaikki alkoi kun olin ihan pieni ja Hyvinkäälle oli avattu uusi talli(/eläinpiha). Menimme tallin avajaisiin ja siellä oli tarhassa minishettis varsansa kanssa. Olin heti aivan rakastunut kyseiseen varsaan ja olin vain sanonut vanhemmilleni "Toi poni on mulle just sopiva, se mahtuu meidän auton takakonttiinkin! Jos se ei lähe mukaa nii mä istun lätäkköön.". Kuralätäkössähän sitä sitten istuttiin ja isä päätyi viemään minut talutus tunnille. Aloin satunnaisesti käymään talutus tunneilla ja 5-vuotiaana pääsin aloittamaan alkeiskurssin Hyvinkäällä. Olin käynyt vuoden verran alkeiskurssia, mutta tallilla ei kehitytty mihinkään ja tallikin lopetettiin. Minulla tuli reilu vuoden tauko hevosista, joskus toki kävin serkuillani ratsastamassa.

2007 vuonna muutettiin Hyvinkäältä Mäntsälään ja kävin 2 ratsastustuntia Jatilan tallilla. Äitini ei kuitenkaan ollut mielissään opetuksesta laisinkaan. Isäni näki lehdessä ilmoituksen, jossa tarjottiin vuokralle kerran viikossa metrin korkeaa risteytysponia talutukseen. Kävin sitten kokeilemassa Falinea. Kävin ratsastamassa Falinea vuoden verran kerran kuukaudessa, kunnes isäni sai eräänä aamuna viestin, että ponit myydään. Olin ihan murtunut, koska Falinesta oli tullut minulle todella tärkeä! Luulin, etten koskaan enään näkisi sitä karvapalloa.

Suunnattiin heti samana päivänä Mäntsälän ratsastuskoululle ja pääsin kokeilu tunnille. Kaikki tunnillani oli kuitenkin minua yli 5-vuotta vanhempia, joten en viihtynyt siellä. Päädyin sitten aloittamaan alkeiskurssin alusta, vaikka oli jo oppinut alkeiskurssin asiat. sain tunniltani paljon ystäviä, muutaman kanssa olen edelleen hyvissä väleissä.

Yhtenä päivänä tallin omistaja Jenni kertoi minulle, että talliin on tullut 2 uutta ponia. Juoksin talliin toivoen, että sieltä ilmaantuisi joku ihana poni. Tallin ovelta en nähnyt vesarissa olevia poneja,koska ihmis joukko oli niiden ympärillä. joten kävelin reippaasti vesarin luo. Pujottelin ihmisten välistä ja toden totta siinä seisoi Faline! Se oli maailman uskomattomin tunne. Menin Falinen luo ja ihmiset katsoivat mitä mä siinä ponin kaulassa roikun kuin viimistä päivää.. Falinen kanssa sain olla vuoden yhdessä, kun se taas lähti pois. Opin Falinelta tuon vuoden aikana erittäin paljon.

Faline ♥

Jatkoin tunneilla käymistä, vaikka ilo meni kun Faline lähti. Ratsastuksen opettajani Anita alkoi laittamaan minulle Kallea lähes joka tunnille, vaikka melkein inhosin ponia. En osannut ratsastaa sillä lainkaan, askeleet olivat erittäin vaikeita istua ja se vei ratsastajiaan. Meidän yhteistyön alku oli hankala, mutta myöhemmin en olisi muilla poneilla edes tahtonut mennä! Kun opin kuinka Kallea ratsastetaan, opin samalla myös tykkäämään ponista.
2010 vuonna vanhempieni kaveri vei minut ensimmäistä kertaa Paulalle, joka oli entinen naapurimme Hyvinkäältä.

Alkuun kävin Paulalla melko harvoin ja menin vain Fraulalla(Hulina oli Uotilassa). Fraula oli niin massiivisen kokoinen minulle 120 centtiselle pikku tytölle, etten pärjännyt sen kanssa kovin hyvin. Kävin koko ajan ratsastuskoulussa samalla ja noin kerran viikossa Paulalla. Myöhemmin Paula kertoi minulle omistavansa myös pienen ponin, joka oli ratsastuskoulussa laina ponina. Pääsin sitten kokeilemaan Hulinaa.

Menimme Uotilaan Paulan kanssa. Katsoimme ensin este tuntia, millä Hulina oli. Poni ei liikkunut edes puomin yli ratsastajansa kanssa. Kun tunti loppui Paula kävi hakemassa ponin maneesista ja menimme kentälle. Ensin Paula talutti minua hetken, jonka jälkeen päästi irti, koska poni kulki nätisti. Hetken päästä läheisellä tiellä meni rekka kovaa vauhtia ja Hulina pillastui ja juoksi jäistä tietä pitkin minä selässään kohti talleja. Palattiin kentälle ja jatkettiin hetki vielä, vaikka poni pomppikin hurjana. Lopuksi hoidin Hulinan pois ja lähdettiin ajamaan takaisin Mäntsälään.
Muistan ikuisesti keskustelun auto matkalla. Paula kysyi minulta, että mitä mieltä olin Hulinasta. Olin tietysti aivan umpi rakastunut poniin jo! Paula oli aivan ihmeissään siitä, että edes pidin ponista, sillä se pelleili paljon ja näytti huonoimmat puolensa.

Hetkeä myöhemmin Hulina tuli Paulalle ja aloin käymään Paulalla aktiivisemmin. Hiljattain aloin oppia kuinka Hulina toimii ja ponin tapoja.


Alku aikana mukana kävi Miia, joka ratsasteli Fraulaa. Kävin lähes kaikki ratsastus kerrat Miian kanssa ensimmäisen vuoden Hulinan tulon jälkeen.Tutustuin kerta kerralta enemmän Paulaan sekä poneihin. Hiljattain mukaan tuli kahden koiran lisäksi yksi koira ja heti perään toinen koira.

Kun yhteistyö Hulinan kanssa alkoi toimia joltain osin sain alkaa harjoitella esteitä, niin kuin ponikin. Esteet opittiin yhdessä ylittämään, yhteisellä kokemuksella.


Alkuun homma ei toiminut kummankaan osalta. Hulina tajusi homman nopeasti(muistaen vauvva ikänsä talutus hyppyjä), mutta minulla oli ensimmäiset hypyt ihan hakoteillä!Joka hypyn jälkeen ymmärsin paremmin kuinka pitää tehdä ja sain ylä vartaloa tuotua hyppy hypyltä edemmäs.


Ja sitten viimein ymmärsin taktiikan! Tätä harjoiteltiin 2 tuntia yhtenä päivänä ja siitä lähti minun ja Hulinan innostus esteille.  (kaikki kuvat samalta kerralta! Ensimmäinen kerta esteitä, lukuun ottamatta Falinen kanssa metsässä muutamien tukkejen yli pomppuja)

Kävin koko ajan Mänrassa tunneilla kerran viikossa samalla kun ratsastin Hulinalla, milloin nyt kyytejä tallille sain. Yhdessä vaiheessa meiltä hajosi auto, enkä päässyt kuin erittäin harvoin tallille,joten Paula siirsi Hulinan Mänraan tunti käyttöön, että näkisin ponia useammin ja voisin olla Hulinan kanssa enemmän.


Hulina pelleili tunneilla, eikä toiminut oikein kenenkään kanssa. Hulina sai patin kylkeensä, jonka takia jäi pois käytöstä. Hulina laihtui melko paljon tuona aikana. Yhden maasto tunnin pääsin Hulinan kanssa käymään, joka meni loistavasti! Poni kulki kuin enkeli, jota ratsastuksen opettaja ihmetteli paljon. Pian lastasinkin Hulinan traileriin ja lähdin mukaan viemään ponia Paulalle,


Loppu 2012 vuosi vietettiin Hulinan kanssa opetellen enemmän esteistä ja paremmista käsittely tavoista. Paula opetti myös paljon käytännön asioita hevoista sekä niiden elintavoista ja ruokinnasta. Tuona vuonna opin paljon perus asioita. Useasti Paula myös pisti "temppuilemaan" mieln virkistykseksi selässä.
Aloin koko ajan olemaan enenmmän ja enemmän tallilla. Aikaa alkoi menemään myös hevoskaupoissa Hulinalle pinkkien tavaroiden ostossa.
Ratsastuskoulussa menin lähes pelkästään Kallella ja olin siitä tyytyväinen, sillä sehän oli lempi ponini sieltä. Pääsin Kallen kanssa harjoittelemaan radan hyppäämistä ja kovemmankin vauhdin hallintaa. Vuoden 2013 puolella myös Iida alkoi käymään mukanani tallilla. Lopetin Mänrassa, koska tahdoin enemmän aikaa Hulinalle.
Alku vuodesta päästiin Miian kanssa kokeilemaan Muffea ensi kertaa, sillä Muffe parantui kaviokuumeesta.

Fraulan suitset oli liian pienet Muffelle :3
Kun Iida alkoi käymään aktiivisemmin, meitä oli 3 heppatyttöä. Miia Fraulan kanssa, Iida Muffen ja minä tietysti Hulinan. Tehtiin paljon maasto lenkkejä ja oltiin usein yötä Paulalla. Kesällä oltiin "leireillä" Paulalla ja siitä kesästä on kyllä unohtumattomia muistoja!

Puomien tekoa


Estetolppien (tynnyreiden) maalaus asustus :D


 
Ihanat ilta palat, täydellisessä seurassa ♥
Legendaariset silmien kurkku hoidot ♥ :)

Hiljattain 2013 vuoden syksyn alkaessa Miian käynnit vähenivät ja kävin pää asiassa Iidan kanssa tallilla.Aloin kiinnostumaan Fraulasta Hulinan lisäksi ja menin sillä lähes yhtä paljon kuin Hulinalla. Alkuun menin Fraulalla paljon ilman satulaa ja tasapainoni kehittyi valtavasti! Kun siirryttiin pelloilta maastoon laitoin satulankin selkään usein ja opettelin ratsastamaan Fraulaa kaikissa askellajeissa paremmin.


Syksyllä hankittiin 2 karitsaa tallille ja loppu vuonna tuli kolmas.


Käytiin raveissa ja katsomassa useita este kisoja Iidan ja Paulan kanssa.Saatiin kesällä oppia myös erilaisa ratsastus tyylejä kuten lännenratsastuksen perus asioita! Oli kyllä ihana "kurssi/leiri".

Iidan kanssa hypättiin ja uitettiin poneja myös paljon loppu kesällä. Tehtiin pljon pitkiä maastoja ja touhuiltiin hevosten kanssa, Opeteltiin maastakäsin juttuja, pestiin hevosia, pidettiin pikku kisoja ja muuten vain keksittiin kaikkea ajanvietettä tallilla. Näillä ajoin alkoi Hulinan kanssa jo yhteistyö sujumaan hyvin. Esteillä oltiin edetty 80cm yksittäisiin ja lyhkäsiin ratoihin.


Kynsien lakkailua tallilla..
Loppu syksystä/alku talvesta Jenna alkoi käymään myös mukana. Menin pääosin Hulinalla.


2013 jouluna Alli ostettiin yhteiseen käyttöön joululahjana. Kuitenkin Alli jäi pelkästään minun käsiin ja ratsastin vain Allia ja Hulinaa. Iidalle jäi Muffen lisäksi uutena tuttavuutena Fraulan ratsastus.

Jenna lopetti jo muutaman kuukauden päästä käymisen ja Iida lopetti 2014 vuoden kolmannen kuukauden aikoihin. Kävin yksin tallilla monta kuukautta liikuttaen kaikki kolme hevosta. Huhtikuussa yksi tyttö vuokrasi Hulinaa minun lisäkseni kerran viikossa kuukauden ajan ja lopetti siihen.
Jatkoin yksin käymistä. Kesällä Hulina oli kuukauden mukanani mökillä ylläpidossa. Kuukausi oli hankala, mutta opettavainen kaikin tavoin! Lopun kesäloman kävin aktiivisesti tallilla ja olin paljon yksin yötäkin. Hypeltiin Hulinan kanssa jo 90cm ratana ilman ongelmia. Koulu kiemurat alkoivat myös sujumaan hyvin ja molempien luottamus kasvoi. Menin myös paljon Fraulalla ja Allilla esteitä ja koulua. Kehityin molempien hevosten kanssa ja Fraula pääsi ensimmäisiä kertoja hyppäämään vähän isompiakin ratoja. Hulina oppi menemään uitto altaaseen kunnolla ja pääsi uimaankin usein!Ensimmäinen yhteinen 105cm
Loppu kesänä käytiin katsomassa paljon kisoja ja elokuussa ori poika oli kuukauden tallilla. Loppu vuodesta hevoset sai muutaman vuokraajan, joka oli hyvä asia, sillä sai usein maasto seuraa!
Marraskuun viimeisenä viikkona alettiin ajattelemaan uuden hevosen hankintaa ja 30.11 oli Lispin ja Kossun koe ratsastus. 2.12 Lispi saapuikin tallin pihaan.


25.12 Lispi siirtyi omistukseeni, olisi siirtynyt jo 24 päivä, mutten ymmärtänyt kun Paula puhui minun ollessa tallilla, että mene liikuttamaan hevosesi. 25 päivä asia selvisi minulle ja paperit kirjoitettiin.


Lispin kanssa alku vuosi ollaan lähinnä tutstuttu toisiimme ja etsitty yhteistä tietä. Hulinan kanssa ollaan käyty yhdet kisat ja Alli purrut sormenpään irti. Sormi amputoitiin ja nyt mennään tässä hetkessä!


Anteeksi pitkä teksti ja kaikki mahdolliset kirjoitus virheet sun muut! Sormi on jo ehtinyt tässä viime postauksen jälkeen tulehtua ja nyt mennään jo parempaan päin. Tallille en ole säryn ja kivun takia päässyt, mutta torstaina täytyy käydä ainakin Lispi ja Hulina liikuttamassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti