sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Ambulanssilla sairaalaan

Vihdoin loma on alkanut! Lauantaina menin tallille aamulla seitsemän aikaan. Kun päästiin tallin portista sissän Paulan kanssa ihmeteltiin miten koko piha on täynnä hevosen jälkiä, niin kuin tiekin pienin matkan verran. Sitten mietittiin ennen kuin päästii autosta ulos, että eihän eilen edes käyty pihassa hevosten kanssa. Tulin autosta ulos ja juoksin 2-tarhalle. Portit oli auki, mutta hevoset mutusteli heiniä tyytyväisesti pihaton edessä. Oli kyllä helpotus, ettei tarvinnut lähteä etsimään hevosia heti aamusta. Laitoin portit kiinni ja menin sisälle katsomaan telkkaria aamuksi.

Tie aamulla

Portin edusta aamulla

Piha aamulla
10 aikaan lähdin ulos ja keräilin lannat pihasta. Puoli kymmeneltä kävin laittamassa esteitä 2-tarhaan ja otin Hulinan mukaani harjattavaksi. Harjailin ja varustin Hulinan melko hitaasti ja sitten mentiin 2-tarhaan. Otin äkkiä muut hevoset koti tarhan puolelle ja aloittelin Hulinan kanssa. Kierrettiin ensin kauemmalla uralla ja tultiin ensimmäisten laukkojen jälkeen uralle jolla oli esteet. Aloitettiin pienmmällä yksittäisellä noin 40cm korkealla pystyllä. Mentiin sitä jonkin aikaa ja alettiin hyppäämään sarjaa toisella sivulla. Lopuksi mentiin noin 70 cm korkeaa 3 esteen sarjaa. Hulina oli ihanan reipas ratsastaa ja kuunteli apujakin hyvin.

Lopetin Hulinan kanssa juuri ennen kuin Noora tuli poikansa kanssa. Varustettiin Lispi ja pistettiin pulkka perään. Alku käynnit Noora istui poikansa kanssa pulkassa ja kovemmassa vauhdissa vain Noora oli pulkan kyydissä.

Alli Hulinalla menon jälkeen :)

Illasta käytiin sisällä syömässä välipalaa ja sen jälkeen lähdettiin ottamaan Allia ja Fraulaa kiinni maastoa varten. Otettiin vajasta porkkanat ja riimunnarut ja lähdettiin hakemaan hevosia. Alli ja Fraula seisoi vierekkäin, joten Noora oli noin puolen metrin päässä minusta.
Minulla oli vasemmassa kädessä riimunnaru ja oikeassa porkkana. Annoin Allille porkkanan ja sen jälkeen se vetäisi korvat luimuun ja otti vasemman käden keskisormesta kiinni ennen kuin ehdin tehdä mitään. Mulla oli käsi Allin suussa ja Alli vetäisi päätään sivulle, joten jouduin seurata kolmisen askelta perässä ihan jumalattomassa kivussa! Muuta en keksinyt paniikissa, joten mottasin Allia ja se päästi irti. Katsoin hanskaa ja se oli ympäriinsä veressä. Vetäisin hanskan kädestäni pois ja näin vain sormenpään jostatörrötti luu ja verta pulppusi hirvittävästi. Kaikki tavarat tippui sillä hetkellä käsistä ja muutama kirosanakin sieltä kuulemma oli tullut kovempaan ääneen...
Juoksin siitä ihan täyttä vauhtia sisälle wc:n lavuaarille ja laskin kylmää vettä päälle pienessä shokissa. Paula huusi ja kysyi mitä kävi niin vastasin, että Alli puri. Paula lähti hakemaan laastaria, mutta kääntyikin nopeasti takaisin ja katsoi mun sormea järkyttyneenä. Sillä hetkellä Noora juoksee sisälle ja huutaa "soittakaa ambulanssi, sen sormi jäi hanskaan!!" Paula soitti ambulanssin ja Noora teki jtti tupon mun sormen ympäri ja passitti mut sohvalle makaamaan käsi sydämen ylä puolelle ja puristi sormea, että veren kierto heikkenisi.
Ambulanssi tuli noin puolen tunnin kuluttua ja vei minut ja Nooran ensin Mäntsälän terveyskeskukseen josta meidät passitettiin äkkiä Hyvinkään aluesairaalaan.
Hyvinkäällä odoteltiin viitisen minuuttia minun sormen pätkä kylmä laatikossa mukana. Päästiin heti erikoislääkärin luo ja sormen puudutus aloitettiin neljällä puudutus piikillä sormen hermoihin. Silloin meni sormi tunnottomaksi ja leikkely aloitettiin. Luuta lyhennettiin ja verisuonien päitä poltetiin. Sormi tikattiin päästä yhteen ja paketoitiin. Saatiin hoito ohjeet ja lääkkeet mukaan ja päästiin pois. Sormi siis amputoitiin ensimmäiseen niveleen saakka. Nyt voin sanoa, että kyllä kyllä sattuu!


2 kommenttia:

 1. Hui :o Tuota kipua ei kyllä varmastikaan voi sanoin kuvailla! Ei ole ikinä tullut mieleenkään, että noinkin voi oikeasti käydä :o Oon melkein sanaton ja kauhistelen tota sun tilannetta... :0

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet! Tää särky on ihan järkyttävä, eikä mikään tunnu auttavan. Nyt vielä sormi turposi lähes 2x isommaksi, joten paine on ihan valtava :( Sydämen sykkeen mukana tuntuu kuin joku pamauttaisi joka kerta lekalla sormeen.. :(

   Poista