torstai 8. kesäkuuta 2017

Missä kaikki ötökät?

Keskiviikkona aamu alkoi 20 kilometrin pyöräilyllä tallille. Matkaan kului noin tunti vaihteettomalla pyörällä 23 asteen lämpötilassa. Olin tallilla 11 aikaan ja jatkoin matkaani melkein heti laitumelle vähän matkan päähän, jossa hevoset olikin valmiiksi portilla vastassa. Suurimpana yllätyksenä oli se, että vaikka oli lämmin ötököitä ei ollut juuri ollenkaan normaaliin nähden! Voiko enempää edes toivoa, yksi lämmin kesä päivä minimaalisella ötökkä määrällä.

Ensimmäisenä töihin pääsi Hulina, joka lähti laitumelta aika nyrpeällä ilmeellä. Hulinan ilme kuitenkin kirkastui rapinan kuuluessa, joka tarkoittaa yleensä jotain herkkua niin kuin tässäkin tapauksessa. Hulina sai muutaman heppanamin, harjauksen ja varusteet päälle. Päädyin Hulinan kanssa pellolle, koska epäilin että maastoon mennessä saa jonkin asteisen ötököiden hyökkäyksen käyntiin.

(Kameran unohdin kotiin, joten ainoastaan Valdesta on muutama tallin omistajan ottama kuva. Loput kuvat aikaisemmin otettuja, mutta julkaisemattomia.)
Hulinan kanssa mentiin aika kevyesti kuumuuden takia, joka ei silti tarkoita Hulinan kohdalla sitä, että sielä voisi istuskella ja antaa ponin puksuttaa eteenpäin. Hulinan kohdalla se tarkoittaa ennemminkin sitä, että mennään pellolla kenttä mallilla ja tehdään asiat riittävän hitaassa etenemis järjestyksessä. Tosin alkuun aloitettiin ihan vain haahuilemalla pitkin peltoa. 

Haahuilun jälkeen alettiin tekemään kenttä tyyliin lyhyille sivuille pääty-ympyrät, toinen ravissa ja toinen laukassa. Toinen pitkäsivu käynnissä ja toinen pohkeenväisöllä. Kun pohkeenväistö sivukin alkoi onnistumaan tehtiin se ravissa. Se meni vähän miten meni, mutta kohtuullisen hyvin kuitenkin. Laukka ympyrällä Hulinan olisi tehnyt mieli ottaa kaahaus kohta ja oikomis kohta, mutta muutaman huomautuksen ja toiston jälkeen sujui jo ihan hyvin.


Donski joutui seuraavana töihin ja mentiin samaan tyyliin kuin Hulinankin kanssa, tosin vielä yksinkertaistetummin. Pohkeenväistöt jäivät pitkiltä sivuilta ja ravissa ja laukassa tehtuun useampi ympyrä, jotta ne saatiin johonkin kuosiin. Tammalla oli energiaa turhan paljon, mutta onneksi se menee vauhtiin eikä hyppelyihin. Tosin kuolaimen ja istunnan merkitys hidastukseen oli välillä melko heikkoa.

Ravi oli satunnaisesti siedettävää, mutta välillä sai tosissaan miettiä millä saisi tamman rauhallisemmaksi ilman, että tarvitsisi olla jatkuvasti ohjassa kiinni. Laukan jälkeen tilanne vähän rauhottui, vaikka laukka olikin ajoittain ylinopeus sakkojen partaalla. Lopuksi pitkällä ohjalla Donski malttoi ravata hyvin ilman jatkuvaa tarvetta huomauttaa sille vauhdista.


Viimeisenä Valde pääsi ulos tarhasta harjattavaksi ja varustettavaksi. Tullessaan pienikin rapina tarkoitti Valden mielestä syötävää ja sen perään hösäämistä, mutta nyt se on jo ymmärtänyt, että kaikki rapina ei viittaa ruokaan. Joten alkuun herkkuja ei voinut hirveämmin antaa ennen ratsastusta, mutta nyt Valde kykenee tyytymään yhteen porkkanaan eikä jää häsläämään kuvitellen saavansa välittömästi lisää.

Mentiin ensin pitkin peltoa kaikki askellajit läpi, jonka jälkeen päästiin ensimmäistä kertaa yhdessä hyppäämään muutama pikku este. Aloitettiin pienellä ristikolla, joka meni ravaten yli, joten nostettiin ristikkoa vähän. Valde meni hyvin yli ilma mitään ongelmia. Riitti kun kuski ohjasi estettä kohti ja pysytteli menossa mukana. Seuraavaksi nostettiin este pystyksi ja sekin meni kevyesti yli, joten tultiin ensin pienempi este ja heti perään kys. pysty. Jätettiin hyppely siihen pisteeseen, koska kaikki meni hyvin näin ensimmäiseksi kerraksi.


6 kommenttia:

 1. Ihana lukea nuoren tekstiä, jossa vikaa ei etsitä ensimmäisenä hevosesta! Kivan oloinen blogi kaikin puolin. :) Tsemppiä kirjoitteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos piristävästä kommentista, viat tietysti etsitään ensin itsestä ja sitten hevosesta, jollei vika näy hevosessa ulospäin kuten ontuminen. :)

   Poista
 2. Mäki kannatan nyt tota pelloil ja kentäl menoo noide ötylöide takii :P Maastoo mennes just hyökkää kimppuu, tuu taas käymää ku kerkeet koittaa tota uusint puksutint! -Inna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuun heti ku pääsen taas sinne päi. En tiennykkää et ootte hommannu uuden!

   Poista
 3. Oi vitsi poni typy! Vanha ope saa olla taas tyytyväinen, tuu meitäkin kattomaan joskus? Hipin morsmaikku saa muuten lähi aikana varsan, jää meille kasvamaan. Tuu Hipil taas hyppäämää ku kerkeet. En osaa vaihtaa tota nimi juttua, kai tää toimii ku ei sun numeroakaan tallessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä en olettanu löytäväni sun kirjottamaa kommenttii :D Juu tuun kyllä ku Hyvinkäälle päin taas tuun paremmalla ajalla!Laitan sulle vaik viestii nii saat numeron taltee. :)

   Poista