sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Kesämies

Viime viikon talleilu jäi ainoastaan yhteen kertaan omien kiireiden takia, joten en viitsinyt mitään uutta tänne kirjoittaa ja lisätä vanhoja kuvia, koska uusia kuvia en vielä ollut oikein saanut. Joka tapauksessa meidän kesä suokki Valde saapui vihdoin! Ja pääsin Valdeen jo tutustumaan maanantaina ja ensi vaikutelma oli kieltämättä loistava.

Haettiin ensin kaikki hevoset kotitarhaan, koska niiden välillä on vielä(varsinkin Fraulan ja Donskin osalta) vähän kaapin paikan laitto kesken. Enkä usko kenenkään haluavan silloin olla välissä. Laitettiin Tiana talliin, Hulina ja Donski lammas aitaukseen(lampaat laitumella ja aitaus aika kookas), Valde puomille ja Fraula lammas aitauksen luo, koska Fraulan hätä kavereista oli ihan hirveä.

Varustin Valden ja eräs tallilaisemme Fraulan. Sitten oli selkään nousun aika ja vaikka olin kerran Valden selässä istunut, kun käytiin Valdea kokeilemassa tuntui se silti vielä oudolta. Alhaalla kaksi 14 huhtikuuta otettua kuvaa kokeilu kerralta.


Ja taas ratsastaja säätää omiaan..
Lähdettiin Valden ja Fraulan kanssa pellolle hevosten metelöinnin saattelemana. Hirnuminen ei meinannut loppua ja ratsastaessa sitä saikin naureskella välillä ihan todenteolla. Alusta asti Valde vaikutti miellyttävältä ratsastaa eikä sen kanssa mitään ongelmia ollut. Tehtiin ainoastaan helppoja perus asioita, että oppisin kuinka Valde oikeasti toimii.

Koska omat taitoni ovat melko ruosteessa ja Valde on melko osaava ruuna on tämä kesä hyvä mahdollisuus palauttaa asioita mieleen. Kaikin puolin Valdesta tuli erittäin miellyttävä kuva ja on kiva saada työskennellä sen kanssa tämä kesä!


Maanantaina muistaakseni ratsastin myös Donskin ja Hulinan. En muista ratsastuksista kauheasti, joten muistikuvien perusteella mennään. Hulinan kanssa käytiin kai lyhyt maasto ja sitten mentiin vielä kaikki askellajit pellolla. Hulina on saanut nyt onneksi enemmän liikuntaa kuin aikaisemmin, koska sopivan kokoinen ratsastaja löytyi viimein! :) Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että menisin itse Hulinalla vähemmän vaan kun olen tallilla niin aina tietysti yritän Hulinallakin mennä. 

Donskin kanssa mentiin pellolla ja usemman vapaan seurauksena oli hieman vauhdikas Donski, mutta käsissä pysyvä niin kuin aina. Jos oikein muistan niin otettiin muutamia reippaampia laukka pätkiä ja perus ravi käynti humputtelua. Tietysti myös yksi hallitumpi laukka, ettei jäänyt vain siihen reippaampaan intoilu laukkaan.Tiistain olin kaverini Iidan mukana issikka touhuissa ja siitä teen erillisen postauksen, jottei tästä tule ihan kilometri luettavaa. Mutta tuli kyllä ihan kivojakin kuvia ja Iidan kamera kun on astetta parempi kuin minun. Tietysti itselleni sain kuvat facebookin kautta, joka vähän teki laadulle omia muutoksiaan..


Keskiviikkona menin taas tallille yöksi ja tietenkin oli satanut, joten ensimmäisen ratsun eli Hulinan kanssa aika meni pitkälti kuivemman pelto pläntin etsimiseen. Hulina oli ihanan energinen ja muutenkin kivan herkällä päällä. Mutta ratsastus jäi omista syistä hieman lyhyeksi.

Myöhemmin ratsastin Donskin kun tallin omistaja innostui Valden selkään. Tietenkin alkoi satamaan ja kuvat oli sen takia sitäkin heikompia, joten pelkät maasta otetut kuvat saavat nyt kelvata. Donski oli huomattavasti rauhallisempi kuin maanantaina, joka varmasti johtui siitä, että oli ollut päivän vapaa eikä sen enempää. 


Tehtiin ympyröitä ja kahdeksikkoja ainoana tavoitteena saada Donski hieman rentouttamaan kaulaansa. Onnistuttiin ajoittain hyvin ja lopuksi saatiin muutamia pätkiä pitkin ohjin kohtuullisen rauhallista ravia. Tietysti Valden liikkuminen vaikutti vauhtiin, koska Valden luo olisi ollut Donskista kiva vähän kaahailla. Otettiin myös yksi suora laukka pätkä Valde toisella puolella ojaa laukaten. Ja Donski tietysti innostuksissaan teki pikku pompun ja huomautuksesta jatkoi matkaa kunnolla. Donskista onneksi yleensä huomaa kun se aikoo tehdä pienenkin pompun niin siihen osaa varautua vähän ja huomauttaa sitä,jolloin pomppu jää jo tekemättä. Lopuksi mentiin kiven ympäri ympyrää siten, että Valde oli samalla ympyrällä. Heti kun Valde ei ollut näkyvissä oli Donskilla kiire eteenpäin ja jos Valde sattui olemaan takana ei liikuttu oikein mihinkään. Ainoastaan häntä nousi ja herutus alkoi. Naurettiinkin, että ruunaan on hyvä rakastua. Tosin Valdekin oli hyvin jutussa mukana pienillä hörinöillään. Ehkä Donski onkin vaan ollut näyttämässä Valdelle kaapin paikkaa ja siksi kiukutellut, kuka tietää? Donski saikin siis itselleen kesämiehen, eikä laidun kaveria. Donskilla tosiaan kiusaa hieman turhan pitkään kestänyt kiima, jota yritetään parhaillaan saada hellittämään. Ja ihmekkös kun hevonen on takaa ihan jumissa kun seisoo herutus asennossa.Sitten koittikin jo torstai ja kello 11. Mentiin laitumelle yhden tallilaisen kanssa pistämään Fraula ja Valde maasto kuntoon. Ilma oli melko inhoittava, koska vuoroin paistoi ja satoi(vettä ja rakeita). Lähdettiin liikkeelle ja nousin Valden selkään, jostain syystä Fraula ei ole mun tyylinen ratsu vaikka se on kiva selästäkin.

Käytiin taas pidempi maasto, joka mentiin aika rauhallisesti Valden raskaan uloshengityksen takia. Valde oli huomattavasti reippaampi maastossa kuin pellolla, mutta kuitenkin ongelmaton. Autoista eikä isommista koneitakaan Valde sanonut mitään, joten aika turvallisin mielin sen kanssa voi maastoilla.


Kun Valde oli tyytyväisesti laitumella oli vuorossa Donski. Donski sai vain harjauksen, suitset päähän ja huovan selkään. Lähdettiin maastoon kävelemään ja tuulesta huolimatta Donski oli rennon oloinen. Koska käynti sujui niin kivasti otettiin ravia. Alkuun meinasi olla kiire, mutta nopeasti Donskilla välähti, ettei kuski pysy kyydissä jos mennään liian kovaa ilman minkään laista tahtia. 


Niinpä neiti meni kaikki ravit kiltisti rauhassa ilman, että vauhdista olisi ollut tarvetta keskustella. Mieli olisi tehnyt ottaa vähän laukkaakin, mutta en uskonut tasapainoni sitä vielä kestävän vaikka laukka Donskilla on huomattavasti helpompi istua. Parempi ensin harjoitella aidatulla alueella, ettei tule pitkä kävely matka. Mutta taas voi todeta hieno Donski!♥


Hulinan vuoro oli viimeisenä ja käytiin sama maastolenkki kuin Donskin kanssa. Tallin omistaja koitti käydä ottamassa videota laukasta, mutta piston tie oli vedetty siihen kuntoon, että laukkaaminen oli mahdollista vain yhdessä kohdassa ja siinäkin hankalaa. Niinpä otettiin ravit ja laukat sitten matkalla laitumelle. Hulina oli taas reipas ja kulki nätisti, tietysti maassa olevan pikku risun yli ei voinut kävellä vaan piti hypätä, josta tuli itselle mieleen jos pääsisi taas Hulinan kanssa lähiaikana hyppelemään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti